Information

Det finns en anledning till att Iggy Pop anses vara punkens gudfader. Varje punkband – oavsett tidsålder – har antingen medvetet eller omedvetet lånat något från Iggy och hans tidigare band The Stooges. Det ikoniska gestikulerandet på scen, den outtömliga energin eller bara hans garagerockiga vrål – allt har figurerat i den genre som växte fram efter.

Sedan starten med The Stooges i Ann Arbor i Michigan har Iggy Pop gått vidare till skapa en av musikhistoriens mest ikoniska karriärer, med ett antal kultförklarade album på sitt samvete. Som en artist som aldrig har varit rädd för att bryta formler har hans skapande alltid utvecklats. Den starka katalogen till trots så är det på scen Iggy Pop ska upplevas. Han är den mest självklara artisten att pricka av från ”att se live”-listan, en artist en bara måste ha upplevt – rockstjärnornas rockstjärna heter kort och gott Iggy Pop.

Iggy Pop – eller James Newell Osterberg Jr. som han egentligen heter – har sedan starten 1960 släppt ett 20-tal studioalbum i olika konstellationer. Vissa av låtarna på dessa frambringade ikoniska ljud som på The Passenger, andra blev kommersiellt framgångsrika som låten Candy (med Kate Pierson) och andra hits fick tonsätta kultfilmer som Lust for Life. De första av hans två soloalbum skrevs tillsammans med och producerades av David Bowie – ett samarbete som många anser vara en av de starkaste musikaliska allianserna någonsin.

Genre

Kommande evenemang