Information

DATUM UTOMLANDS:

29.09 Kl 20.00 Snåsa Samfunnshus

***
Med två Grammisnomineringar i ryggen och det hyllade fjärde albumet ORDA – This Is My Land, har Sofia Jannok på allvar greppat micken på svensk musikscen och visat att en snölejoninna från norr är här för att stanna. Musiken andas dansgolv, powerjojk och tunga statements. Sofia Jannoks vida röst påminner om stolt urkraft som spänner över dynamiska landskap. Oavsett om det är jojk på samiska, pop på engelska eller spoken word på svenska så äger Sofia både soundet och musikens tydliga budskap.

Sofia Jannok har aldrig varit rädd för att uttrycka sin åsikt. I videor som Wide as Oceans tar hon tydlig ställning mot den massiva exploateringen av naturresurser i Sápmi och det pågående förtrycket av urfolket samerna. Med anledning av domen i den historiska rättegången Girjas sameby mot svenska staten skapade Sofia Jannok tillsammans med konstnären Anders Sunna en video till hennes singel We are still here. Videon är uttagen till världens största urfolksfilmfestival.

- Jag vill med musiken ge publiken en samtida världsbild som det hörs alltför lite om. Vi, urfolk, finns ju kvar. 

Sedan 2005 har Sofia Jannok arbetat med musik på heltid. Hon slog igenom för en bredare publik genom att sjunga Waterloo på samiska i mellanakten under Melodifestivalen 2009. I höst är hon aktuell som skådespelare i tv-serien Midnattssol och med en dokumentärserie om sitt liv. Hon delar sin tid mellan samebyn, Umeå och turnéer världen över. Hon har sommarpratat i radio, gjort TED-talks och varit en stark röst under klimatkonferensen COP21 i Paris. Men det är på livekonserterna som Sofia Jannok når publiken bäst i och med sin starka närvaro på scen och sitt bankande hjärta för Sápmi.

Hösten 2016 väntar fortsatt turnérande och Sofia skådespelar dessutom i SVT och Canal+ stora dramaseriesatsning Midnattssol. Mot slutet av året kommer även ett dokumentärprojekt med Sofia att visas på SVT.

”Jannok starkare och mer relevant än någonsin.” Stefan Thungren, Svenska Dagbladet.

” ”Orda – this is my land” är inte bara en ovanligt modig och viktig skiva, utan även musikaliskt sett hennes starkaste album hittills.” Johanna Paulsson, Dagens Nyheter.  

Det var längesedan jag hörde ett sådant komplett album, som både övertygar och utmanar, rycker med och tvingar en att stanna av.” Karin Andersson, Uppsala Nya Tidning.

”En av årets bästa och viktigaste skivor. Utan tvekan”. Lasse Anrell.

Kommande evenemang